kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

DORPSBEWONER, Poëziewandelroute met gedichten van Henk Kooijman in Haastrecht

01-09-2020 tot 01-10-2020 Exposities
Adres:Hoogstrraat / /Haastrecht

De bekende landschapsdichter Henk Kooijman (1928 - 1988) werd geboren in Haastrecht, waar hij tot 1972 zou blijven wonen. Zijn zwerftochten door de polders en de dorpen in de Krimpenerwaard vormden gedurende zijn hele leven de inspiratie voor gedichten. Kooijman ervoer het landschap, de weiden, de wolken en het licht als bezield, als iets dat het menselijk verstand te boven gaat. Hij was als geen ander in staat het uiterlijk landschap te rijmen met een innerlijke wereld. Alle polderdichters in de Krimpenerwaard zijn in zekere zin schatplichtig aan het bijzondere werk van Kooijman. Mocht je zijn werk nog niet kennen dan is nu de kans!

Gedurende de hele maand september hangen 20 gedichten van Kooijman op de ramen aan de Hoogstraat in Haastrecht. Tussen Museum Paulina Bisdom van Vliet en het einde van de Hoogstraat richting Oudewater wandel je langs zijn Haastrechtse en Krimpenerwaardse gedichten. Een mooie manier om Kooijman te leren kennen of de kennismaking te hernieuwen, op de plek waar zijn gedichten tot stand kwamen!

Na het overlijden van de dichter werd in 2009 een bloemlezing met meer dan 600 gedichten uitgebracht: Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. In 2012 werd aan zijn voormalig woonhuis een plaquette geplaatst. De poëzie van Kooijman is echter vandaag de dag in zijn geboortedorp niet terug te vinden. Vandaar deze poëtische dorpswandeling want de gedichten van Kooijman verdienen in Haastrecht een blijvende plek! De wandeling met gedichten is een eerste stap in die richting.

De wandelroute DORPSBEWONER met gedichten van Henk Kooijman is een initiatief van oud polderdichter Corie Grootendorst, vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, die de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toedragen. De uitvoering van de route werd mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, de Krimpener Kunstwaard en particulieren.

Alle gedichten in de wandelroute zijn afkomstig uit de verzamelbundel Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. Het Groene Hart in 654 gedichten door Arjen Struik. Rechten voorbehouden aan de ©Erven Henk Kooijman.