kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Douanehuisje mei: Mixed Media Kunst en Duurzaamheid

04-05-2019 tot 29-05-2019 Buiten de krimpenerwaard
Adres:Govert van Wijnkade 52 /3144 AG /Maassluis

Het fraai gelegen Douanehuisje met uitzicht op het Scheur in Maassluis herbergt in de maand mei de kunstenaars Ida Broekhart en Jannie van Essen. In hun mixed media kunstwerken maken beide kunstenaars een knipoog naar duurzaamheid. Zij hergebruiken allerlei materialen in hun kleurrijke borduurwerk, mixed media textielwerk, soft sculptures én draagbare kunst.

Ida Broekhart is geboren in Maassluis; ze volgde o.a. de opleiding aan de ABK Psychopolis in Den Haag. Ida gaf jarenlang les in het middelbare beroepsonderwijs, was actief bij de Kunstroute Kralingen/Crooswijk en is lid van de kunstenaarsvereniging Krimpener Kunstwaard. Op haar blog www.idabroekhart.blogspot.com deelt ze haar visie op de ontwikkelingen over duurzaamheid, mixed media textielkunst en feminisme. Haar kunstwerken zijn gepubliceerd in zowel Nederlandse als Engelstalige media en werden tentoongesteld in binnen- en buitenland.
Met haar kunstwerken wil ze aandacht vestigen op de intergenerationele balans. Broekhart werkt veelal met (industrieel) afval, dat ze verwerkt in haar objecten. Daarnaast focust ze op het thema vrijheid en dit in het bijzonder voor vrouwen. Parallel aan deze expositie wordt vanaf 11 mei ook werk van Broekhart tentoongesteld in Museum Maassluis, Zuiddijk 16-18.

Jannie van Essen woont en werkt in Schoonhoven. Zij volgde in de zestiger jaren aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam de opleiding Decoratieve- en Nijverheidskunst. Jannie, een veelzijdig kunstenaar, heeft een affiniteit met textiele kunst. Zij was werkzaam bij de gemeente Rotterdam, geeft workshops en cureert exposities. Van Essen is actief lid bij de kunstenaarsverenigingen Krimpener Kunstwaard en de Firma Van Drie in Gouda.
Jannie schept in haar werk met kleur een eigen, soms dromerige, wereld die voor haar vrijheid en ruimte symboliseert. Vogels en luchten bevolken die vaak, maar ook denkbeeldige figuren. Zij wil de toeschouwer meenemen in deze wereld, waarin zij zich vrij voelt als de vogels en zich mee laat drijven met de wolken. Zij werkt grotendeels met gebruikte stoffen.
Ook Van Essen heeft werk in een parallelle expositie hangen, dat vanaf 8 mei is te zien in De Hoge Vierschaar aan de Stadhuisstraat te Schoonhoven. Meer informatie op www.schilderenmetstof.nl