kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

EXPO TEXTIEL EN KERAMIEK IN KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

02-08-2023 tot 02-10-2023 Exposities
Adres:De Tuyter, Nachtegaalstraat 8 /2922VL /Krimpen a/d IJssel

Jannie van Essen en Margreet Kloosterman exposeren hun werk van 2 augustus tot 2 oktober 2023 in Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel. Deze expositie is onderdeel van de reeks van zes exposities die de Vereniging Krimpener Kunstwaard jaarlijks in De Tuyter (Nachtegaalstraat 8) organiseert.

Textiele werken van Jannie van Essen

Bij Jannie staat haar hoofd niet stil. Ideeën voor werk blijven maar komen. De beelden zoekt zij er dan bij. Zo’n beeld dat zij als uitgangspunt gebruikt is de foto Boomhuid die zij dan vervolgens uitwerkt in een textiele werkvorm (beide in de expo te zien). Kleur is voor haar belangrijk. Zo hangt er in de expo haar kleurenspektakel, een werk dat uit zeven delen bestaat. Toch zoekt zij het de laatste tijd wat meer in gedempte kleuren en wat zij in de natuur vindt. Dat kunnen boomzaden zijn, boomschors en stokjes die zij dan combineert met verf, textiel en draden. Ook schuwt zij het niet om de brander op haar werk te zetten met het doel een speciaal effect te bereiken. Naast nieuw werk hangt er ook ouder werk, onder andere de vier seizoenen, in De Tuyter.

Meer info: www.schilderenmetstof.nl.

Keramische objecten van Margreet Kloosterman

Margreet is gefascineerd door primitieve stooktechnieken. Hierbij is het element vuur van groot belang. Rookstook is haar passie. Uitgangspunt voor haar werk is een op de schijf gedraaide vorm. Vervolgens zijn het vervormen, indrukken en snijden van de gedraaide vorm onderdelen van het proces om te komen tot het uiteindelijke resultaat dat zij polijst. Margreet overgiet de gedraaide en daarna bewerkte objecten met sulfaten en pakt ze in onder andere met zeewier, walnootschillen en koeienpoep en plaatst ze in een oliedrum aangevuld met houtsnippers. Daarna volgt het stookproces waarbij het spel tussen vuur en rook zorgt voor onvoorspelbare en verrassende resultaten. Na de stook maakt zij het werk schoon en smeert zij het in met bijenwas. Het stoken geeft de kenmerkende kleureffecten. Haar werken zijn allemaal unica.

De opening van de tentoonstelling is op zondag 6 augustus om 16.00 uur, inloop 15.30 uur. Mariette Meisters en Marianne van Steenbergen luisteren de opening op met een muzikale reis van Nederland naar Schotland, Ierland, en dan via Frankrijk en Italië weer terug naar Nederland. Je bent van harte uitgenodigd om bij de opening in De Tuyter aanwezig te zijn.