kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Expositie Ground Hope van zilverkunstenaar Jan van Nouhuys

18-02-2021 tot 14-11-2021 Exposities
Adres:Nederlands Zilvermuseum, Kazerneplein 4 /2871 CZ /Schoonhoven

Moderne zilverkunst weerspiegelt hoop

Van 18 februari tot en met 14 november 2021 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Jan neemt de bezoeker mee op weg naar een lichtpunt aan de horizon. Tegelijk met de tentoonstelling wordt het nieuwe boek ‘Jan van Nouhuys - Zilverkunst - Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’ gepresenteerd, over 40 jaar leven en werk van Jan van Nouhuys.

Ground Hope: Op weg naar een zonnige wereld

De pandemie, een economische recessie en andere onverwachte wendingen hebben impact op ons leven. Maar achter een crisis gaat volgens Jan van Nouhuys ook een opdracht schuil. Het is een tijd waarin nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan en andere verbindingen worden gezocht. Daarmee is er ook sprake van hoop. Als mensen in beweging komen met positieve ideeën en initiatieven leidt dit tot verbinding en verandering. Er ontstaat licht in ons denken en handelen. De bezoeker beleeft in deze expositie de reis naar een zonniger wereld, vergezeld door inspirerende, grappige en bijzondere zilveren objecten als ‘De zonnige Wereld’, ‘Kubieke Thee’ of ‘Platte Knoop’.

Zilver in Beweging en expositie masterclassdeelnemers

Jan van Nouhuys werkte ruim veertig jaar als zilversmid. In een tijd dat zilver uit de mode was geraakt als gebruiksvoorwerp, koos hij er bewust voor om juist grote kunstobjecten te maken en vond daar uiteindelijk een markt voor. Zijn visie op modern zilver doceerde Jan van Nouhuys ook aan de Vakschool in Schoonhoven. Jan richtte in 1991 de stichting ‘Zilver in Beweging’, op om het vak nieuw elan te geven, zilver als kunstvorm op de kaart te zetten en anderen te inspireren. Jan coachte zilversmeden in zijn internationale masterclasses om nieuwe concepten uit te werken en te realiseren. Deze masterclasses vormden een ontwikkelplaats voor aanstormende talenten en ervaren zilversmeden. dertien van hen exposeren naast Jan hun werk in het Zilvermuseum: Tamara van Kekerix, Guido Schram, Mark Alexander, Dyon Seelen, Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Kaj Bras, Sybren Van Wesemael, Patrick Davison, Megan Falconer, Loucinda Nims, Yonatan Avishaul en Leandra Förster.

Boek Jan van Nouhuys -Zilverkunst- Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst

De expositie valt samen met de presentatie van het tweetalige boek ‘Jan van Nouhuys – Zilverkunst - grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’. Journalist en kunstcriticus Marc Couwenbergh beschrijft hierin het leven en werk van Jan van Nouhuys. Het boek is een prachtige inleiding op een bezoek aan het museum en biedt diepgang voor de bezoeker die geïnspireerd raakt door de expositie. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Pictures Publishers Woudrichem en ook te koop bij het Zilvermuseum. De uitgave is in het Nederlands en Engels, Prijs €29,95.

Revitalisering van het ambacht

Het Nederlands Zilvermuseum wil met deze expositie de bezoeker een recente ontwikkeling laten zien in het zilversmeden en bijdragen aan de revitalisering van het ambacht. Jan van Nouhuys hoopt dat door de expositie en publicatie van het boek in de toekomst meer mensen geïnspireerd raken door zijn werk en visie, en dat zilver als kunstvorm zich (nog) steviger gaat wortelen in de samenleving.

Entreeprijs en openingstijden

De expositie is te zien tot en met 14 november 2021, met inachtneming van de huidige lockdown en geldende coronamaatregelen. Bezoekers kunnen online een ticket kopen en tijdslot reserveren via de website. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is € 9,50, kinderen t/m 17 jaar zijn gratis. www.zilvermuseum.com