Kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Expositie "Op weg naar het Licht" in de Grote Kerk te Dordrecht

06-07-2018 tot 02-09-2018 Exposities
Adres:Grote Kerk Dordrecht, Lange Geldersekade 2 /3311 CJ /Dordrecht

Expositie "Op weg naar het Licht" in de Grote Kerk te Dordrecht van 05-06-2018 tot 01-09-2018

Sinds 2014 werkt Nelleke Vonk aan het thema “Op weg naar het licht”, een serie met mensfiguren. Vanuit een oneffen ondergrond en samen met de kleurkeuze ontstaan haar schilderijen. De mensen rijzen als het ware op uit de ondergrond. De oneffen ondergrond ontstaat door van tevoren het papier of het doek met zijdevloeipapier te beplakken. De schilderijen op stof hebben ook zo’n oneffen ondergrond doordat ze de stof van tevoren heeft geprepareerd.

Op weg naar het licht is een veelomvattend thema. Met haar schilderijen draagt Nellleke beelden aan, waarmee ze u uitnodigt om te kijken, te zien. In de hoop dat er een resonantie ontstaat waarbij beelden die in u opgeslagen zijn, zoals ervaringen, verhalen, gevoelens en verlangens worden aangeraakt, wakker worden geroepen.

In de zuiderbeuk terzijde van het hoogkoor staan twee vitrines met shawls van Nelleke Vonk. In de rechter vitrine zijn shawls tentoongesteld die een ondergrond van chiffonzijde hebben, waarop met bijpassende kleuren cirkelvormige vormen zijn gevilt. Door de kleurkeuze en de eigen werkwijze ontstaat een speels gevilte shawl met een harmonieuze tere toonzetting. De shawls hebben een afmeting van 180×55 cm. Ze zijn te wassen met een wol/zijdewasmiddel. De linker vitrine bevat met de hand geverfde zijde shawls, ontstaan vanuit het laten vervloeien van zijdeverf. Een spel dat minimaal te sturen is. Alleen de kleurkeuze is bepalend voor deze exclusieve shawls. Zijde is een lichte en comfortabele stof om te dragen. De shawls zijn zowel glad als gerimpeld te koop. Het gerimpelde effect ontstaat door de shawl opgerold te laten drogen. De basis van de shawls bestaat uit Pongé zijde. De meeste shawls hebben de afmeting van 200×90 cm. De shawls zijn met de hand te wassen met een wol/zijdewasmiddel. De shawls zijn ook in opdracht verkrijgbaar; uw persoonlijke wensen zijn dan het uitgangspunt.

www.nellekevonk.nl