kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Gerestaureerd zilveren ciborium pronkt in Nederlands Zilvermuseum

20-10-2020 tot 31-12-2020 Exposities
Adres:Nederlands Zilvermuseum, Kazerneplein /2871 CZ /Schoonhoven

Zilversmid Huub Rogier werkte maar liefst drie jaar aan restauratie
Vanaf dinsdag 20 oktober wordt in het Schoonhovens Zilvermuseum een bijzonder object tentoongesteld. Het betreft een zilveren ciborium, ook wel troonhemel of expositietroon genoemd. Het is in 1897 vervaardigd in het atelier van Camille Esser. De Fa. Esser was gevestigd in Weert, Limburg en was een belangrijke producent van religieuze voorwerpen. Het kunstwerk is bijzonder door de historische betekenis, het weelderig gebruik van ornamenten, maar ook het formaat. Het ciborium is namelijk 210 centimeter hoog.

Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer
De eigenaar is Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer. Kevelaer ligt in Duitsland net over de grens bij Nijmegen. De verering van een afbeelding van de Maagd Maria ontstond daar in 1642. Indertijd richtte de marskramer Hendrick Busman, na in een aantal verschijningen hiertoe opdracht te hebben gekregen, een kleine kapel op met daarin een afbeelding van de Maagd Maria. Aan dit genadebeeld, ook wel troosteres der bedroefden genoemd werden al snel enkele door de kerk erkende wonderbaarlijke genezingen toegeschreven. Sindsdien is de bedevaart een jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Restauratie
Afgelopen drie jaar is er in stilte in het atelier van Artis Causa door zilversmid Huub Rogier gewerkt aan de restauratie van het kunstwerk. Aanvankelijk werd gedacht dat het werk een half jaar zou duren. Helaas kwam gedurende de demontage het ene na het andere probleem boven water en bleek het werk veel omvangrijker. Uiteindelijk is er niet drie jaar aan een stuk gewerkt maar lag het nu en dan stil voor overleg en onderzoek. Problemen met de niet te traceren soorten schroefdraad, vervormingen, vermissingen van onderdelen, verguldlagen en het behouden van de authenticiteit van het kunstwerk werden rustig één voor één opgelost.

Het resultaat van al dit werk is nu enige tijd te zien in het Schoonhovens Zilvermuseum. Op enkele momenten zal Huub Rogier aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven als daar behoefte aan is.