kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Lot uit de Loterij

16-02-2023 tot 24-09-2023 Exposities
Adres:Kazerneplein 4 /2871 CZ /Schoonhoven

Van 16 februari tot en met 24 september 2023 is in het Nederlands Zilvermuseum de tentoonstelling ‘Lot uit de Loterij’ te zien. Loterijen waren een vorm van crowdfunding avant la lettre in de 16e en 17e eeuw.

Aanleiding voor een loterij was altijd een ramp. Denk aan een grote brand, verwoesting door plunderaars of het regelen van een opvangplek voor wezen, zieken, ouderen of armen. Arm en rijk konden deelnemen. En wie houdt er nou niet van de kans om te winnen? Misschien vervult het de wens voor een beter leven of het verlangen naar iets wat je anders niet zou kunnen kopen. Tegelijk help je het goede doel. In de 15e eeuw ontstaan in de Nederlanden en Italië ongeveer tegelijkertijd loterijen, met zilver als hoofdprijs.

In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker de bijzondere verhalen van toen, verteld vanuit verschillende perspectieven met 16e- en 17e-eeuws zilver uit de Nederlanden. Kinderen kunnen in de Zilverwerkplaats aan de slag. In de Smederij zijn echte smeden aan het werk. Vraag hen het hemd van het lijf! Maak jouw bezoek aan Schoonhoven af met een stadswandeling door Schoonhoven. Deze stad wordt niet voor niets nog steeds Zilverstad van Nederland genoemd.

Meer informatie over deze tentoonstelling en meer op de website: www.zilvermuseum.nl.