kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Beeldende kunstprijs La Lecq

In het weekend van 4 t/m 6 oktober 2019 organiseerde de Krimpener Kunstwaard in samenwerking met Nora van Krimpen van Studio Ignor de tweejaarlijkse beeldende kunstprijs van de vereniging. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft La Lecq een eigenzinnig thema en eigenzinnige locatie! Niet in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel zoals eerder werd gemeld, maar in een loods in Lekkerkerk. 

Het Thema van LA LECQ 2019 is GRID - ONDER CONSTRUCTIE.
Het proces, op weg naar een einddoel. 
Alle bouwplannen beginnen met een tekening binnen een raster.
Een streng stramien waarbinnen alles mogelijk is.

 
De expositie toonde 36 werken die werden ingezonden voor de kunstprijs. Daarnaast maakten een zestal kunstenaars speciaal voor deze expositie gezamenlijk een werk met hetzelfde thema. Buiten was de fototentoonstelling OP AFSTAND opgesteld. 

De La Lecq kunstprijs 2019 met als thema: Grid - onder constructie is gewonnen door Marri van der Spek met haar werk Het vrolijke dekselse bouwsel. Suus van de Water won de tweede en Jaap van den Berg de derde prijs. Pieter Antonie van der Velden won de sfeerprijs.

Het oordeel van de jury over Het vrolijke dekselse bouwsel: 'Haast weg gestopt in de keuken vonden we dit werk met een glimlach, een positief toekomstbeeld, een tijdmachine voor mooie gedachten en een docking station voor groot en klein, een kleurrijk oplaadpunt in sombere tijden. Uitnodigend om even weg te zweven in je eigen sprookje. 'Een streng stramien waarbinnen alles mogelijk is' wordt hier op haast poëtische en vriendelijke wijze vormgegeven.'

Lees ook het juryrapport en bekijk het fotoverslag van RTV Krimpenerwaard d.d. 5 oktober 2019.
Het prijzengeld voor de La Lecqwinnaars is geheel vergoed door het regiofonds van de Rabobank.
 

.......................................................................................................................................................................................................................................................

De Kunstenaars Vereniging Krimpener Kunstwaard, kortweg de KKW, is een vereniging voor professionele en amateurkunstenaars in de Krimpenerwaard. Zij is in april 2009 opgericht en bestaat uit ongeveer 150 leden. Binnen de vereniging zijn vele disciplines vertegenwoordigd zoals schilders, tekenaars, beeldhouwers, fotografen, grafici, edelsmeden, keramisten, dichters, muzikanten, schrijvers enz. De vereniging wil de Krimpenerwaard, haar kunstenaars en hun kunst bekend maken onder een grotere groep geïnteresseerden. Eén van haar activiteiten is het organiseren van een tweejaarlijkse beeldende kunstprijs. Deze kunstprijs heeft als titel Kunstprijs La Lecq en staat open voor leden en niet-leden van de vereniging. In de tussenliggende jaren wordt de kunstprijs afgewisseld met de tevens door onze vereniging georganiseerde nationaal openstaande kunstroute Kunststroming.

Waarom de titel La Lecq?
La Lecq is afkomstig van de verzameling Heerlijkheden* behorend bij nazaten van Nassau-LaLecq. De Heerlijkheden omvatten een groot gedeelte van de huidige Krimpenerwaard ten tijde van de 17e eeuw, de reden dat we als vereniging voor de hele Krimpenerwaard gekozen hebben voor deze naam. Nazaten Nassau-LaLecq zijn begraven in de kerk van Ouderkerk aan den IJssel.  
* Een heerlijkheid of heerschap is een bestuursvorm voortkomend uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen.


EERDERE EDITIES

2019 (thema GRID – Onder constructie)

Expositielocatie: loods Twijnstraweg 26, Lekkerkerk. 
Eerste prijs: Marri van der Spek, Het vrolijke dekselse bouwsel.
Tweede prijs: Suus van de Water, Wat is de oplossing?
Derde prijs: Jaap van den Berg, GRID #1.
Juryleden: Bart Belonje beeldend kunstenaar en organisator culturele activiteiten Stichting Leefgoed de Olifant, Kirsten Jaarsma wethouder gemeente Krimpen aan den IJssel en René Straver van beeldentuin De Wilgengaarde in Benschop. 

 

2017 (thema Into the box, werken in een box van 35x35x25 cm)
Expositielocatie: Centrale ruimte Ontmoetingscentrum De Tuyter, Nachtegaalstraat 8 in Krimpen a/d IJssel.
Eerste prijs: Freek Higler, Heelalleen.
Tweede prijs: Marjolein van Zummeren, Vogelkastje.
Derde prijs: Netty Breedveld, Moment.
Juryleden: kunsthistorica Patricia Huisman, René Straver van beeldentuin De Wilgengaarde uit Benschop en Willem van de Broeke, directeur van KunstpuntGouda en Cultuurhuis Garenspinnerij.

 

2015 (thema WAARD)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: 1. Ria 't Hart, Waard, schilderij (http://riathart.webklik.nl/) en 2. Marri van der Spek, Laag gelegen land, beeldhouwwerk (www.kunstwaard.nl). Genomineerden: nr. 3 Nelly van Dijk, nr.4 Rona Tammer, nr.5 Jannie van Essen, nr.6 Pieter Antonie van der Velden, nr.7 Suzanne van Glerum, nr.8 Edward Haighton. Publieksprijs: Pieter van der Velden, Zwaan, beeldhouwwerk (
http://www.beeldenatelierpierre.nl/).
Juryleden: Patricia Huisman, kunsthistorica, verzorgt lezingen en rondleidingen; Peter de Haan, directeur Stichting Cultuurbedrijf Noord-Oostpolder en Gemke Jager, kunsthistorica, directeur Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.
Galerie:
Galerie RUIMTE te Gouda.
 

2013 (thema 13 of Dertien)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: Bij de Professionals 1. Jaap van den Berg, Steen en water, foto (www.beeldenmeer.nl). Genomineerden bij de professionals nr.2 Jeanette Boiten en nr.3 Loes Ambrosius. Winnaars bij de Amateurs 1. Olaf de Bruijn, Apollo 13, schilderij drieluik en genomineerden nr.2 Ernst Klip en nr.3 Annemarie Kool. Publieksprijs: Ernst Klip, Meisjes van 13, foto (www.ernstklip.nl).
Juryleden: Patricia Huisman, kunsthistorica; Hans Voges, fotograaf, kunstcollectief Artcapelle en Ilona Visser, kunstenaar, docent en galeriehoudster.
Galerie: H48 Gallery te Nieuwpoort (http://www.h48gallery.nl/).

 

2012 (thema 'Hollanders komt naar het water' citaat van Herman de Man)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: Professionals 1. Sonja van Dijk, Gemaal, keramiek (http://www.sonjavandijk.nl/) , Amateurs 1. Hans Reijmerink, Levensloop, beeldhouwwerk (http://www.hansartwork.nl/). Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Jaap van den Berg en nr. 3 Marian Kastelein. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Agnes Westerduin en nr. 3 Riet Kool.
Publieksprijs: Marri van Jaarsveld, Panta Rhei, schilderij (www.kunstwaard.nl).
Juryleden: Simone de Knecht, autonoom beeldend kunstenaar en Tamara Sille, eigenaar galerie en kunstuitleen, docent en schilder  en Judith Ivens, fotografe, docent en eigenaar muziek en kunstcentrum in Gouda, Gouda’s Studios.
Galerie: Galerie en Kunstuitleen Sille te Oudewater (www.sillekunst.nl).

 

2011 (thema TREK)
Expositielocatie: Centrale hal van multifunctionele ruimte De Tuyter te Krimpen aan de IJssel.
Winnaars: Professionals 1. Anneke Slappendel, Trek, keramiek (www.kunstwaard.nl) en Amateurs 1. Erno van Doorn, Trek, schilderij (www.ernovandoorn.nl). Publieksprijs: Anneke Slappendel, Trek, keramiek. Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Freek Higler en nr. 3 Ton Colen. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Hans Zantinge en nr. 3 Arnold NIX Holterman.
Juryleden: Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst, in- en verkoop van kunst; Simone de Knecht, internationaal bekende schilder en docente en Andrea Dogterom, internationaal bekende keramiste.
Galerie: Galerie Storm te Amsterdam (
www.stormgalerie.nl).
 

2010 (geen thema)
Expositielocatie: Voormalige graanschuur Jacobsen Jense te Berkenwoude.
Winnaars: Professionals 1. Marco Goudriaan, Miles, branderij op hout (http://www.marco-goudriaan.nl/) en Amateurs 1. Betty van der Velden, 2M, materie stuk -collage (http://www.bettyvandervelden.exto.nl). Publieksprijs: Marian Timmer, kudde olifanten, keramiek (www.mariantimmerkeramiek.nl). Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Sacha van Ommeren en nr. 3 Jaap van den Berg. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Rie Pauw en nr. 3 Ria 't Hart.
Juryleden: Sarah van der Pols, autonoom beeldend kunstenaar en docent Willem de Kooning Academie Rotterdam; Hans Vermeulen, lid kunstcommissie gemeente Krimpen aan den IJssel en Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst, in- en verkoop van kunst.
Galerie: Expositie in Streekmuseum Krimpenerwaard te Krimpen aan den IJssel  (http://streekmuseumkrimpenerwaard.nl/).