kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

Frans Tollenaar

schilder en docent

Frans Tollenaar was werkzaam als leraar in het voortgezet onderwijs. Hij voltooide de opleiding Handvaardigheid MO-B aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Amersfoort en Utrecht. In zijn werk onderzoekt hij de harmonie die de wiskunde aan het beeld kan schenken.

In een cultuur waarin wiskunde is geworden tot de basis van alle technisch handelen, is het moeilijk de oorsprong en het oorspronkelijk karakter van deze wiskunde te ontdekken. In een ver verleden en in verre culturen was wiskunde een 'heilig' spel, door goddelijke machten aan het mensdom gegeven, om daarmee de mysteriƫn van natuur en leven op menselijke wijze te kunnen verstaan. Deze wiskunde had toen niet het karakter van een moderne wetenschap, maar ze was een 'inwijdingswetenschap', die verwant was aan religie en kunst. Bij Pythagoras (580 - 500 v. Chr.) vinden we nog dit oude karakter: wiskunde zelf was voor hem een mysterie. De harmonie in de Griekse kunst, of dit nu muziek, de architectuur of de beeldhouwkunst betreft, is geboren vanuit deze mysterieuze wiskunde.

Door in de wiskunde het esthetische spel te zoeken, kan men iets van dit oorspronkelijke karakter opnieuw ontdekken. Bij Tollenaar zijn het esthetische aspecten van de wiskunde die de basis van zijn werk vormen. Zij leveren een bepaalde harmonie die resulteert in eigentijdse beelden. Deze beelden roepen vaak associaties op met vormen die in de natuur ontstaan, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De werken zijn in zekere zin te vergelijken met de Geometrische periode van de Griekse kunst: ook daar was het de wiskundige harmonie die het beeld bepaalde, op een voor ons abstracte wijze; een liefde die in latere eeuwen van die cultuur uitmondde in de gaafheid van de Griekse klas.

Weergavenaam: Frans Tollenaar
Voornaam: Frans
Achternaam: Tollenaar
Adres: Burg. Uilkensstraat 7 2861AD Bergambacht
Telefoon: 06-51377296
Website: http://www.freewebs.com/franstollenaar