Kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

Margreet Kloosterman

Keramiek Atelier Het Zomerpaleis

Keramiek Atelier Het Zomerpaleis

 

Margreet Kloosterman is gefascineerd door primitieve stooktechnieken.

 

Allereerst de vrijheid van werken met klei en daarnaast de betrokkenheid bij het stoken.  Het onvoorspelbare karakter van deze technieken heeft een grote aantrekkingskracht op mij. Voor een keramist is het element vuur van groot belang. Naast raku is rookstoken mijn passie. Rookstoken is risicovol en de resultaten kunnen tot grote vreugde of tot hevige teleurstellingen leiden. Het is telkens vol spanning afwachten wat er uit het vuur komt. Succes hangt af van geduld, experimenteren en observeren. Trial and error en het accepteren van fouten zijn onderdeel van het leerproces. 

 

Uitgangspunt voor mijn werk is een op de schijf gedraaide vorm. Vervormen, indrukken en snijden zijn onderdelen van het proces om te komen tot het uiteindelijke resultaat: altijd unica.

 

De gepolijste objecten worden met sulfaten overgoten en ingepakt met natuurlijke materialen:  o.a zeewier, walnootschillen en koeienpoep.  Na de stook wordt het werk schoongemaakt en ingesmeerd met bijenwas.

 

Opleiding/leermeesters:

Ik heb de keramiekopleiding gevolgd in Gouda en deed in 2002 eindexamen draaien en handvormen.  Aansluitend heb ik diverse cursussen gevolgd.

 

Tineke van Gils en Joop Crompvoets hebben me de liefde voor draaien bijgebracht. Petri Voet leerde mij veel over vorm en decoratie. Eva Koj en Shozo Michikawa toonden mij vrijheid en beheersing in combinatie met waardering voor het imperfecte en de schoonheid van a-symmetrie.

 

Veel inspiratie deed ik op tijdens studiereizen naar China (2001) en Japan (2006).

 

Lidmaatschappen:

Keramigo?s

Kunstenaarscollectief Illuzien

Krimpenerkunstwaard

 

Exposities:

Delft, Oostpoort, 2001

Ammerstol Atelierroutes, 2004-2009

Ammerstol, Bibliotheek, 2007

Krimpen a/d IJssel, Gezondheidscentrum, 2008

Bergambacht, Groepsexpositie Illuzien, 2008 en 2009

Lopik, Kunst in de Polder, 2009 en 2010

Berkenwoude-Achterbroek, Rattenvangers, 2009

Bergambacht, Bibliotheek, 2009

Schoonhoven, Galerie Expotien, 2009

 

Personalia:

mcekloosterman@ziggo.nl