kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

KunstKring Krimpen

voor kunstenaars en kunstliefhebbers

De KUNSTKRING KRIMPEN is een verzameling mensen die zich verenigd hebben vanwege hun gedeelde belangstelling in en liefde voor kunst en cultuur. De KunstKring organiseert om de drie weken een (dinsdag) avond waarop een voordracht, lezing en/of workshop wordt gehouden over beeldende kunst, literatuur, muziek, theater, architectuur, fotografie, etc. Kortom cultuur in de breedste zin van het woord.


Naast het educatieve aspect van deze avonden mag de sociale kant niet onvermeld blijven. Voor, in de pauze van en na de presentatie is er volop ruimte om onder het genot van een drankje met elkaar te kletsen en dat hoeft echt niet altijd over kunst te zijn.  

NIEUWE LEDEN ZIJN BIJ DE KUNSTKRING KRIMPEN VAN HARTE WELKOM.

De KunstKring Krimpen telt op dit moment 52 leden. Het kost 30,00 euro per persoon per jaar om lid te zijn. Voor 7,50 euro kunt u een losse avond bezoeken. Mocht u interesse hebben om lid te worden gebruik dan het volgende email-adres: hanneke.zandijk@caiway.net. De avonden vinden plaats in "Buurtkamer de Vijverhoek" Lage Vijver 2 Krimpen aan den IJssel. Aanvang 20:00 uur inloop 19:30 uur.

 

Programma 1e deel 2024

9 januari: Arie Vuyk met een tryout van de voorstelling “Op Dreef”.

Op zijn vierde jaar kreeg Arie Vuyk een bijna – dood ervaring. Terug op aarde begon hij zich te ergeren aan Zwitserse zakmessen, de gemiddelde smaak, stickers en musea. Dat was in het hiernamaals allemaal veel beter geregeld.... Vijftig jaar later viert Arie in het theater zijn bijna – dood ervaring met liedjes, conferences en typetjes. Hij zal een nieuwe manier van playbacken introduceren en stilstaan bij fenomeen de groene flits . Hij zoekt antwoord op de vraag of we ook gelukkig kunnen zijn zonder zingevingscursussen. Als de hele wereld je huis is, waarom willen we dan groot wonen? Vuyk lacht die vragen samen met ons weg, en dat is de hemel op aarde.

Arie Vuyk won drie cabaretfestivals, verscheen op televisie en speelde in New York en Reykjavik in het Engels.
 

30 januari: Jolanda Linssen – Achtergrond en Presentatie van haar werk.

Sinds 1997 werkt Jolanda als beeldend kunstenaar en sinds 1998 geeft ze als zelfstandig beeldend docent les in tekenen, schilderen en grafiek aan kinderen en volwassenen. Ze zal over haar werk vertellen waarin de mens een steeds terugkerend thema is. Het portret als een verzameling gelaatstrekken. Het lichaam en de handen gebruiken een andere taal. Het licht dat op de bottenstructuur valt. Een landkaart van een mensenleven. Jolanda maakt tekeningen, schilderijen, grafiek en objecten van keramiek en textiel en zal ook wat werk meenemen om te kunnen voelen en van dichtbij te bekijken. 
 

20 februari: Film.

Een nader te bepalen film zal worden vertoond. Suggesties zijn welkom.

12 maart: Jaap Frijlink – Lezing “De oude Bruegel”.

Pieter Bruegel (ca 1525 tot 1569) is de belangrijkste schakel tussen de werelden van enerzijds Jeroen Bosch en anderzijds Rubens en de Gouden Eeuw. Pionierend als landschapsschilder, criticaster van maatschappelijke misstanden: we moeten alles aflezen uit zijn werk want geschriften zijn niet bewaard gebleven. Wel is bekend dat hij een Grand Tour van 3 jaar naar Italië heeft gemaakt. Met bundels schetsen van gebergten, gebouwen, schepen en zeeslagen kwam hij terug in Antwerpen. Al zijn beroemde schilderijen kwamen in de laatste 10 jaar van zijn korte leven tot stand. Daaronder zijn vernieuwende composities van landschappen (“de seizoenen”), maar ook Bijbelse taferelen en allegorieën. De sfeer van Antwerpen rond 1550 wordt beschreven, evenals een aantal van Bruegel’s topwerken. Ze zijn verrassend actueel.
 

2 april: Frank Stoopman – Beeldhouwer

Op deze avond zal Frank het een en ander vertellen en laten zien over het proces van het ontwerpen van een beeld tot het moment dat het beeld af is in brons. Van armatuur tot het modelleren in was of klei, het vervaardigen van de mal en het gietproces. De gietkanalen die nodig zijn om het vloeibare brons goed te laten doorstromen. Daarna de afwerking van slijpen, schuren en patineren voor de gewenste kleur. 
 

23 april: Workshop “mensfiguurtje” met een draadframe en beeldhouwerswas.

Onder leiding van Aad Visser gaan we aan de slag. Een ieder krijgt een draadframe van een gestileerd staand mensfiguur waarvan de maten en verhoudingen die van de gemiddelde mens benaderen. Als eerste nemen we met elkaar emoties door die je, zelfs met zo'n eenvoudig figuurtje, kunt verbeelden. Denk hierbij aan vreugde, angst, schrik, verbazing etc. Vervolgens gaan we met de was aan de gang om een wat realistischer figuurtje te maken. Je zult ervan opkijken hoe snel er daadwerkelijk iets menselijks ontstaat. Het resultaat mag uiteraard mee naar huis. Als je het niet op een te warme plek neerzet kun
je er nog lang naar kijken!


Entree voor niet- leden: 7,50 euro.
 

Willemijn Preij is de coördinator van de programmacommissie. Mocht u een suggestie hebben voor een avond dan kunt u haar aanspreken op een bijeenkomst , e-mailen (willemijnpreij@gmail.com) of bellen.
 

BESTUURSLEDEN: Hanneke Zandijk: voorzitter Letty van Duyn: penningmeester, Willemijn Preij: programmacommissie.