kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Verkiezing Polderdichter

29-09-2022Verenigingsactiviteiten
Adres:Grand Café van Theater Concordia, Concordiaplein 1 /2851 VV /Haastrecht

Op donderdag 29 september a.s. kiezen Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel voor 2023 – 2024 hun nieuwe polderdichter. De organisatie van de verkiezing -en de feestelijke verkiezingsavond- is in handen van de Krimpener Kunstwaard. 

Je bent daarbij van harte welkom!

De verkiezingsavond vindt plaats in het Grand Café van Theater Concordia,
Concordiaplein 1,
2851 VV Haastrecht.

Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Deelnemende dichters zijn:
Alje Bosma, Joop van Dommelen, Jorris Hoste, Daniël Kelder en Isabel Madelief.

De jury wordt gevormd door:
Isabella Dijkgraaf (beleidsmedewerker gemeente Krimpenerwaard),
Hanneke Leroux (oud stadsdichter van Gouda),
Cindy Snoeck (polderdichter van de Krimpenerwaard 2012 – 2013).

Het belooft een mooie avond te worden en een spannende strijd. Daarbij let de jury erop dat de nieuwe polderdichter op een eigen dichterlijke manier beschrijft wat hem/haar raakt in het landschap, in het dagelijkse reilen en zeilen of in de politiek in de polder. Ook vindt men het belangrijk dat hij/zij poëzie op een aansprekende manier over het voetlicht kan brengen. Minimaal vijf keer per jaar zal de polderdichter een nieuw gedicht schrijven en voordragen bij een publieke bijeenkomst. Die gedichten zijn altijd terug te vinden op de Facebookpagina Polderdichter Krimpenerwaard

De verkiezing vindt plaats voor de 8e keer. Eerdere polderdichters waren Ella van Vliet, Corrie Groeneveld, Cindy Snoeck, Corie Grootendorst, Roel Botter en Julia van Ipenburg. Op deze avond zal ook afscheid genomen worden van de huidige polderdichter Teus Stouthart.

Zie voor nieuws en stand van zaken de Facebookpagina’s van Polderdichter Krimpenerwaard en Krimpener Kunstwaard

Afscheidswoorden en -gedicht Teus Stouthart

AFSCHEID

In september van dit jaar neem ik afscheid als polderdichter van de Krimpenerwaard. Het waren bijna drie jaren dat ik deze titel mocht dragen. Drie jaren met ups en downs. In januari 2020 maakten we ons op voor het vieren van 75 jaar “vrijheid”, maar hoe anders zou het worden... Toen in maart de eerste contouren van het coronavirus zichtbaar werden en iets van een lockdown [wat is dat?] zich aankondigde, werd de zo gevierde vrijheid een “tristesse”. De maatschappij en met name de kunst- en cultuurwereld kwamen tot stilstand.

En toch had ik het ik over gebeurtenissen in de Krimpenerwaard, met als hoogtepunten: Bisdom van Vliet, kunstexposite in Berkenwoude, poëziewandeling in Haastrecht en het schrijven van een muzikale tekst, “Circles of Consolation” welke in de oude dorpskerk in Berkenwoude ten gehore werd gebracht. Slechts weinigen waren hier getuige van maar de entourage in de oude kerk en de muziek hebben mij daar ontroerd. Als ik terugkijk dan ben ik tevreden. Ik heb vele mensen ontmoet die ik anders nooit had gekend en het polderdichterschap heeft mijn leven zeker verrijkt.

Een speciaal woord van dank is gericht aan de Krimpener Kunstwaard. En dan met name aan Corie Grootendorst en Emmy van Harskamp die mijn steun en toeverlaat zijn geweest. Ik vind de Krimpener Kunstwaard een zegen voor dit soms zo “gesloten” land en ik moedig jullie aan om gewoon door te gaan. We hebben dit nodig waarbij ik  de woorden “Kunst als spiegel van de ziel” in mijn hart meedraag. Ik wens jullie allen het beste en natuurlijk ben ik niet weg en kom jullie nog eens tegen. Het gaat jullie allen goed...

Afscheids gedicht, 

Verleden… tijd 

Ik was niet altijd mijzelf of gewoon een van u 
nee, 
soms schreef ik mijn angst hier weg, lengde de dagen 

gevangen in dat virus, de desolate wereld
toont zijn schaduw kant… 
en ik, verdwaalde vreemdeling in het verstilde land 

schreef toch voor wie het wilde lezen 
spiegelde uw ziel 
In de droom komt de werkelijkheid dicht bij… 

maar aarzelt ook de gedachte 
twijfel stuwde weerloze letters naar woorden
vormde het geweten van onrust in tijd 

maar dan veegde ik de last van schouders en besefte,
in het klossen van goudgele klompen rust vrede
een polder, ach 

daar was ik thuis, ademde de vreugdevolle wind
in stilte van u houden 
een snaar die trilt
 
 bemind...

Teus Stouthart