kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

CULTUURCAFE TEXTIELE SCHATTEN UIT DE KAST

27-06-2024Lezing

Mode -en textielexpert Els de Baan is te gast.

Waar:Foyer en theaterzaal van De Tuyter
Toegang:€7,50 incl. 2 consumpties
Georganiseerd door:Stichting Synerkri i.s.m. Streekmuseum Krimpenerwaard
Aanmelden:Klik hier
Wanneer:do 27 juni 2024 19:30u
inloop vanaf 19.00 uur
Ontmoetingscentrum De Tuyter


Textiele objecten worden vaak afgedaan als alledaagse en dus waardeloze gebruiksvoorwerpen. Maar juist antieke kleren, handwerklappen en kanten zakdoekjes geven een bijzondere inkijk in de wereld van toen. Naast de emotionele waarde blijken dergelijke items soms plots waardevolle juweeltjes te zijn.

Als mode- en textiel-theoriedocent aan twee Hogescholen voor de Kunsten (1989-2022) en als ‘vaste’ gastdocent Modegeschiedenis aan de Opleiding Textielrestauratoren van de Universiteit van Amsterdam (vanaf 2001) heeft Els de Baan in de loop der jaren veel kennis opgedaan over verleden-heden-toekomst van mode- en textiele verschijnselen. Graag deelt zij haar inzichten deze avond middels een lezing.

Daarnaast heeft Els de Baan onder de naam ‘Changeant’ een bedrijf voor het taxeren van textiel, mode-items en kostuums. Regelmatig publiceert zij over deze onderwerpen, onder meer in dagblad Trouw.

Als docente kunst-, mode- en textielgeschiedenis geeft zij inmiddels 30 jaar college aan de Hogeschool voor de Kunsten en projectmatig aan de opleiding voor Textielrestauratoren. Diverse musea en particulieren weten haar te vinden voor het taxeren van hun textiele (deel)collecties en de belangstelling voor het laten beoordelen van textilia op evenementen, zoals het Textielfestival of een museale Ladies Night, blijkt telkens opmerkelijk groot.

Ook deze avond taxeert zij graag uw textiele schatten zoals merklappen, handwerk-stukken, tafelgoed, gebruiks- of huishoudtextiel, doopjurkjes, mode-items van toen, designer- en vintagekleding, modeaccessoires, Nederlandse streekdrachtonderdelen, modeprenten en modeboeken. De taxatie wordt publiekelijk besproken.

Inloop vanaf 19.00 uur met een kopje koffie/thee. Aanvang lezing 19.30 uur. Borrel na afloop van de lezing rond 20.45 uur.

Het cultuurcafe is een inspiratie -en netwerkbijeenkomst voor iedereen die geinteresseerd is in cultuur. Het cultuurcafe kenmerkt zich door de intieme en interactieve setting. Het cultuurcafe is een samenwerking tussen Stichting Synerkri, Streekmuseum Krimpenerwaard, Muziekschool Krimpen en Bibliotheek aan de IJssel en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Krimpen aan den IJssel.