kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Raamexposities Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel

Winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel zocht voor een tijdelijk leegstaand winkelpand een creatieve oplossing en benaderde daarvoor de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Een een-tweetje over het houden van raamexposities was snel gemaakt. Het leegstaande pand schuin tegenover de Hema is door de winkeliersvereniging voorzien van een achterwand, verlichting en de benodigde presentatiematerialen. Sinds 29 juni 2022 zijn de raamexposities te zien in winkelcentrum Crimpenhof. Na telkens zes weken wisselt de expositie en zijn de volgende kunstenaars aan de beurt. 
 

Van 12 juni tot 20 juli 2024


Rob van Schijndel exposeert met zijn zeefdrukken in Winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel in de etalages van een leegstaand pand. Rob is als docent/zeefdrukker actief in het grafisch atelier van het Cultuurhuis de Garenspinnerij in Gouda. De kneepjes van het zeefdrukvak zijn hem bijgebracht door de Haagse graficus Ruud Aarbodem. Voor het zeefdrukontwerp gebruikt hij vaak fotografie als basistechniek in combinatie met teken- en schildertechniek.
 


Het geplande, ontworpen landschap als inspiratiebron 

Een landschap laat zich in lagen ontleden. Zeefdruk is een grafische techniek die daarmee goed kan worden gecombineerd: laag voor laag, kleur voor kleur wordt het beeld in een arbeidsintensief proces opgebouwd. Het werk is figuratief van aard en heeft vaak klassieke thema’s als onderwerp: een veld met hooirollen, polderstructuren, een bocht met waarschuwingspijlen in een landelijke weg of een spoorbrug in de stad. Beelden die je overal tegen kunt komen en waar je niet omheen kan. Dat Rob lange tijd in Rotterdam actief was als planoloog is te zien aan zeefdrukken die de stad en de haven als onderwerp hebben.

Het merendeel van de zeefdrukprenten is uit natuurlijke kleuren opgebouwd en heeft in de laatste drukgang een opvallende kleur meegekregen. Een stevige structuur, ritme en perspectief zijn de vaste ingrediënten. Ontdaan van franje zijn de landschappen teruggebracht tot hun essentie. Zeefdruk is een perfecte techniek om het beeld strak en geordend te maken.

Meer informatie? Bezoek www.vanschijndelzeefdruk.nl.
 

Van 20 juli tot 4 september 2024


VAN DAAR NAAR HIER MET HIERENDAAR 

HIERENDAAR vond Ilja van Rijswijk zo’n twaalf jaar terug een mooi duidelijk pseudoniem voor wat hij eigenlijk precies fotografeerde. Nu dekt zijn werk nog steeds deze lading alleen is het meer gefocust op urbex (samentrekking van het Engelse urban en exploring) en landschappen. 


Voor zijn werk vliegt Ilja de hele wereld over en heeft hij, omdat hij daarvoor langere periodes op een plek is, naast zijn werk de tijd en de mogelijkheid om erop uit te trekken en te fotograferen.
 

Ilja zag tijden geleden een filmpje op YouTube over het Dadipark in België en wilde het met eigen ogen zien. Samen met een vriendin is hij daar om vier uur ’s nachts heen gereden. Ze troffen overgroeide attracties aan, waar de karretjes nog stonden te wachten bij de platforms. Alsof ze gewoon op een dag de deur hebben dichtgetrokken en nooit meer zijn teruggekomen. Zo begon zijn liefde voor desolate plekken. Het brengt hem leegstaande fabrieken, verlaten spoorlijnen, autokerkhoven, scholen, zwembaden en soms hele dorpen. Het zijn vaak locaties die een duidelijke functie hadden. Niet per se mooi, maar met zorg gebouwd om lang mee te gaan. Hij houdt van die zichtbare vergankelijkheid van deze verlaten plekken. En ook van de verhalen die erbij horen. En er is altijd wel iemand die er op internet een stukje over schreef. Dat geeft deze plekken weer een ziel en je krijgt een beter beeld van wat je eigenlijk fotografeert. 
 


Zijn fotografie is dus wel degelijk met urbex begonnen. Wat opvalt is dat deze locaties vaak liggen in afgelegen bijzondere gebieden. Langzaam heeft hij daar ook meer oog voor gekregen en is hij ook landschappen gaan fotograferen. Waar je ook bent, hoe je ook kijkt, en op welk tijdstip dan ook, het landschap blijft veranderen, je verbazen en prikkelen. Een feest om vast te leggen met de camera.


In de Crimpenhof presenteert Ilja een mooie combinatie van beide. Hij hoopt dat het mensen kan prikkelen om eens een verlaten pand in te schieten dan wel op een exotische locatie te kijken of dichterbij huis in die gekke lege schuur waar je altijd langskomt. Er is altijd een mooi verhaal te vinden, vast te leggen en te vertellen. Ben je geïnteresseerd om een van de foto’s aan te schaffen dan is Ilja te bereiken op: iljavanrijswijk@gmail.com.


Daaropvolgende exposities:
4 september / 16 oktober 2024: Het Chaotisch Verband (Ada Munnik, Arnold Nix Holterman, Leon Hoeneveld, Marina Tramper, Tonni Hoeksma) en Ada Munnik samen met Ernst Munnik.
16 oktober / 27 november 2024: Harry Emmerzaal
27 november / 8 januari 2025: Loes Ambrosius, Peter Verweij
8 januari / 19 februari 2025: Aad Visser
19 februari / 2 april 2025: Willem Sloof
2 april / 14 mei 2025: Aart Verduyn
14 mei / 25 juni 2025: Frans Tollenaar
25 juni / 6 augustus 2025: Janke Deelman
6 augustus / 17 september 2025: Anneke Poetsma