kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Raamexposities Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel

 

Winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel zocht voor een tijdelijk leegstaand winkelpand een creatieve oplossing en benaderde daarvoor de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Een een-tweetje over het houden van raamexposities was snel gemaakt. Het leegstaande pand schuin tegenover de Hema is door de winkeliersvereniging voorzien van een achterwand, verlichting en de benodigde presentatiematerialen. Op de vraag van de Vereniging Krimpener Kunstwaard aan haar leden of er belangstelling was om te exposeren in winkelcentrum Crimpenhof reageerden 27 kunstenaars enthousiast. De raamexposities konden dus starten. Vanaf 29 juni 2022 is de eerste raamexpositie te zien in winkelcentrum Crimpenhof.

De kunstenaars Aart Verduijn en Tawaf Safi trapten af met hun werk. Na telkens zes weken wisselt de expositie en zijn de volgende kunstenaars aan de beurt.

Van 23 augustus tot 4 oktober 2023
 

Anca Boonacker is een veelzijdig kunstenaar. Anca maakt aquarellen, acrylschilderijen en werkt in verschillende mozaïektechnieken. Een aquarel bouwt zij op uit meerdere lagen en zoekt door kleur toe te voegen naar een bepaalde intensiviteit. Verrassend is daarbij wat het water dat je bij aquarelleren gebruikt doet. Al zoekend werkt zij naar een juiste compositie. Naast verf gebruikt zij in haar veelal abstracte acrylschilderijen materialen als zand, hout, schelpen, papier, stof, touw, plastic, karton, steen en folie om speciale effecten te bereiken. Ook maakt Anca 3-dimensionaal werk in diverse mozaïektechnieken. Zij gebruikt daarbij glassoorten, porselein, tegels en serviesgoed om haar ideeën in deze techniek vorm te geven. Bij dit alles zijn kleur en vorm haar inspiratie. Daarnaast maakt zij pentekeningen. 

Meer weten: zie haar website www.atelierboonacker.nl


 


Elke van Tour tekent al van jongs af aan, maar sinds een jaar of 5 stort zij zich echt op teken- en schildertechnieken (olieverf en aquarel). Nieuwsgierig van aard als ze is maakt ze geregeld uitstapjes naar andere disciplines. Zo maakt zij handvormen van klei, etsen en linosneden. Op dit moment is Elke vooral geïnteresseerd in het maken van papieren diorama’s. Hoewel zij graag cursussen volgt in allerlei technieken is zij grotendeels autodidact. Zij zegt hierover: ‘Ik ben heel nieuwsgierig van aard en ik blijf graag leren en uitproberen. Ik houd ook van observeren en dat is terug te vinden in de onderwerpen van mijn werk; ik schilder en teken graag mensen en dieren. Soms realistisch, dan juist weer illustratief of naïef al naar gelang het materiaal dat ik op dat moment kies. Daarbij ben ik zelf een dromer en dat thema zit duidelijk in mijn werk verweven’.

Meer weten: zie haar website www.studioartour.exto.nl
 



Janni Hagoort is schilder en graficus. In al haar werk laat Janni zich inspireren door het vergaan van de tijd en de werking van het geheugen. Een herontdekte oude gedeukte en bekraste zinkplaat wekte haar interesse en werd de start voor afbeeldingen van een doolhof, als symbool van de levensweg. Juist de beschadigingen passen in haar ogen bij het thema van ouder worden. De voor- en achterkant van de etsplaat bewerkte ze, niet al te zachtzinning, met allerlei technieken, waardoor afbeeldingen van doolhoven ontstonden. Hierbij gebruikte ze ook collages (oude Michelin-kaarten) en sjablonen, nogal ongebruikelijk in de wat traditionelere etswereld. De verschillende afdrukken van de twee etsen, kleurrijk en onvoorspelbaar als het leven zelf, zijn in de etalages te zien.