kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

INEZ ODIJK EN JEANNETTE EPHRAÏM EXPOSEREN IN DE TUYTER

08-02-2024 tot 11-03-2024 Exposities

Vanaf 8 februari tot 12 maart 2024 is in Ontmoetingscentrum De Tuyter (Nachtegaalstraat 8, Krimpen aan den IJssel) werk te zien van de kunstenaars Inez Odijk en Jeannette Ephraïm. Aarnout Rolloos, voorzitter van de Krimpener Kunstwaard, opent op 11 februari om 15.00 uur de tentoonstelling. Corie Grootendorst interviewt vervolgens de exposanten. Hierna is het tijd voor een drankje. Iedereen is van harte welkom. Deze tentoonstelling is een van de zes tentoonstellingen die de Krimpener Kunstwaard jaarlijks in De Tuyter organiseert. Kijk voor de openingstijden op www.tuyter.nl.

Inez Odijk tekent met inkt op papier en gutst in houtplaten die zij afdrukt op papier of stof. Ook maakt zij etsen en papierfiguren. In haar werk worden fragmenten uit de natuur met elkaar verbonden tot een denkbeeldige plek, en soms verschijnt daarin een mensfiguur, die dan ook weer kan verdwijnen. Haar werk wandelt voortdurend tussen een binnen- en een buitenwereld, en onderzoekt de verbinding daartussen: hoe verhouden wij ons tot de natuur? Gek genoeg werkt zij nooit ‘naar de natuur’: herinneringen die ergens zijn opgeslagen vertalen zich intuïtief in patronen en structuren die haar werk kenmerken.

Inez studeerde in 1984 af aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Sinds 1993 woont en werkt zij in Rotterdam. Met haar belangstelling en liefde voor de drukkunst ontwikkelde zij zich als 'grafisch kunstenaar', en maakt zij houtsneden, etsen en tekeningen. Meer informatie vind je op: www.inezodijk.com en www.instagram.com.

Inez Odijk, houtsnede, 30 x 35 cm, 2023


Jeannette Ephraïm studeerde in1985 af aan de Willem de Kooning Academie en is daarna lang in Rotterdam blijven wonen en werken. Zij had een atelier aan de Keileweg in een oud fabriekspand. In 2008 verhuisde zij naar Krimpen aan den IJssel en sinds 2015 werkt zij in het atelier boven haar huis.

De menselijke kijk op de natuur is een inspiratiebron die als een rode draad door haar werk loopt. Mensen zien in dieren hun eigen emoties terug. Daar speelt Jeannette mee en vogels zijn daarbij een vaak gebruikt thema. Jeannette versterkt de menselijke trekjes die zij ziet. Niet alleen in vogels, maar ook in haar nieuwste werk, dat bestaat uit een serie 'wandelende, kletsende en filosoferende' paddenstoelen. Antropomorfisme (vermenselijking) met een knipoog zou je kunnen zeggen.

Jeannette maakt tekeningen, maar vooral ruimtelijk werk. Vaak van epoxy, polyester, rubber en textiel, maar ook van beton of staal als dat zich voor doet. Meer informatie vind je op www.jepnet.nl.

Jeanette Ephraïm, Fungi Creatures