Kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Kunstprijs La Lecq

 

BEELDENDE KUNSTPRIJS LA LECQ 2017, INSCHRIJVING IS GEOPEND!

De beeldende kunstprijs La Lecq is een tweejaarlijkse evenement van de Vereniging Krimpener Kunstwaard. De vereniging wil het gebied de Krimpenerwaard, haar kunstenaars en kunst bekend maken onder een grotere groep geïnteresseerden. De kunstprijs staat dan ook open voor leden en niet-leden. De eerstvolgende editie zal in november 2017 plaatsvinden in De Tuyter te Krimpen aan den IJssel. 

Inschrijving is mogelijk vanaf 30 mei 2017. De deelnemende werken worden geëxposeerd gedurende 6 weken vanaf 4 november tot half december. Deelname staat open voor alle beeldende disciplines en voor kunstenaars van alle leeftijden.

Inleveren van de kunstwerken kan op vrijdag 3 november tussen 17.00 uur en 19.30 uur. Opening en prijsuitreiking is op vrijdagavond 10 november.

La Lecq 2017: Into the box
Als je inschrijft voor La Lecq krijg (koop) je een box  van 35 x 35 x 25 cm. Maak daarin je kunstwerk. Maak van die de beperking een uitdaging. 

Into the box is jouw podium! 

Zie de voorwaarden en  inschrijfformulier of stuur een mail naar dehaan@kunstwaard.nl.

Kijk hier voor een impressie van de box.

 

 

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Beeldende kunstprijs La Lecq
De vereniging wil het gebied de Krimpenerwaard, haar kunstenaars en kunst bekend maken onder een grotere groep geïnteresseerden. Eén van haar activiteiten is het organiseren van de nu twee-jaarlijkse kunstprijs. De kunstprijs heeft als titel 'Beeldende Kunstprijs La Lecq'. De kunstprijs staat ook open voor niet-leden. De eerstvolgende editie zal in november 2017 plaatsvinden in de locatie De Tuyter te Krimpen aan den IJssel. Een denktank vanuit het bestuur aangevuld met leden is bezig met een nieuwe opzet.

Waarom de titel La Lecq?
La Lecq is afkomstig van de verzameling Heerlijkheden* behorend bij nazaten van Nassau-LaLecq. De Heerlijkheden omvatten een groot gedeelte van de huidige Krimpenerwaard ten tijde van de 17e eeuw, de reden dat we als vereniging voor de hele Krimpenerwaard gekozen hebben voor deze naam. Nazaten Nassau-LaLecq zijn begraven in de kerk van Ouderkerk aan den IJssel.  

* Een heerlijkheid of heerschap is een bestuursvorm voortkomend uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen.

De beeldende kunstprijs La Lecq is voor het eerst gehouden in 2010, daarna in de jaren 2011 en 2012.
De eerste drie jaren zijn de geldprijzen voor de winnaars gesponsord door Rotary Schoonhoven. Deze sponsor gaf de vereniging mee om de winnende werken te kopen met deze sponsorgelden, zodat de vereniging na afloop van de 3-jarige sponsoring eigen kapitaal in de vorm van kunstwerken bezat, waarmee volgende edities bekostigd zouden kunnen worden. Dat was niet direct het geval. Daarom heeft de vereniging in de volgende edities van de kunstprijs te weten 2013 en 2015 de geldprijzen van de winnaars als sponsoring ontvangen van de Lions uit Krimpen aan de Lek. De beeldende kunstprijs La Lecq is nu een tweejaarlijkse evenement van de Vereniging Krimpener Kunstwaard en wordt in de tussenliggende jaren afgewisseld met de tevens door onze vereniging georganiseerde nationaal openstaande kunstroute KUNSTSTROMING.

De opzet van de beeldende kunstprijs La Lecq is als volgt.
Een open inschrijving met meestal een thema. Start inschrijving is begin april in het betreffende jaar, waarna de deelnemende werken geëxposeerd worden gedurende 2 à 4 weken in het najaar. We willen als locatie gebruik maken van het grondgebied van de hele Krimpenerwaard, dat heeft tot gevolg dat in overleg met de expositielocatie de expositie meer of minder geopend kan zijn gedurende een nader te bepalen periode. Deelname staat open voor bijna alle kunstdisciplines en voor alle leeftijden. Wel zullen enige beperkingen gegeven zijn voor omvang, gewicht en houdbaarheid van de werken.

Informatie over eerdere edities

2015 (thema WAARD)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: 1. Ria 't Hart, Waard, schilderij (http://riathart.webklik.nl/) en 2. Marri van der Spek, Laag gelegen land, beeldhouwwerk (www.kunstwaard.nl). Genomineerden: nr. 3 Nelly van Dijk, nr.4 Rona Tammer, nr.5 Jannie van Essen, nr.6 Pieter Antonie van der Velden, nr.7 Suzanne van Glerum, nr.8 Edward Haighton. Publieksprijs: Pieter van der Velden, Zwaan, beeldhouwwerk (
http://www.beeldenatelierpierre.nl/).
Juryleden: Patricia Huisman, kunsthistorica, verzorgt lezingen en rondleidingen; Peter de Haan, directeur Stichting Cultuurbedrijf Noord-Oostpolder en Gemke Jager, kunsthistorica, directeur Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.
Galerie:
Galerie RUIMTE te Gouda.

2013 (thema'13' of Dertien)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: Bij de Professionals 1. Jaap van den Berg, Steen en water, foto (www.beeldenmeer.nl). Genomineerden bij de professionals nr.2 Jeanette Boiten en nr.3 Loes Ambrosius. Winnaars bij de Amateurs 1. Olaf de Bruijn, Apollo 13, schilderij drieluik en genomineerden nr.2 Ernst Klip en nr.3 Annemarie Kool. Publieksprijs: Ernst Klip, Meisjes van 13, foto (www.ernstklip.nl
).
Juryleden: Patricia Huisman, kunsthistorica; Hans Voges, fotograaf, kunstcollectief Artcapelle en Ilona Visser, kunstenaar, docent en galeriehoudster.
Galerie: H48 Gallery te Nieuwpoort (http://www.h48gallery.nl/).

2012 (thema 'Hollanders komt naar het water' citaat van Herman de Man)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: Professionals 1. Sonja van Dijk, Gemaal, keramiek (http://www.sonjavandijk.nl/) , Amateurs 1. Hans Reijmerink, Levensloop, beeldhouwwerk (http://www.hansartwork.nl/). Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Jaap van den Berg en nr. 3 Marian Kastelein. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Agnes Westerduin en nr. 3 Riet Kool.
Publieksprijs: Marri van Jaarsveld, Panta Rhei, schilderij (www.kunstwaard.nl).
Juryleden: Simone de Knecht, autonoom beeldend kunstenaar en Tamara Sille, eigenaar galerie en kunstuitleen, docent en schilder  en Judith Ivens, fotografe, docent en eigenaar muziek en kunstcentrum in Gouda, Gouda’s Studios.
Galerie: Galerie en Kunstuitleen Sille te Oudewater (www.sillekunst.nl).

2011 (thema TREK)
Expositielocatie: Centrale hal van multifunctionele ruimte De Tuyter te Krimpen aan de IJssel.
Winnaars: Professionals 1. Anneke Slappendel, Trek, keramiek (www.kunstwaard.nl) en Amateurs 1. Erno van Doorn, Trek, schilderij (www.ernovandoorn.nl). Publieksprijs: Anneke Slappendel, Trek, keramiek. Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Freek Higler en nr. 3 Ton Colen. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Hans Zantinge en nr. 3 Arnold NIX Holterman.
Juryleden: Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst, in- en verkoop van kunst; Simone de Knecht, internationaal bekende schilder en docente en Andrea Dogterom, internationaal bekende keramiste.
Galerie: Galerie Storm te Amsterdam (
www.stormgalerie.nl).

2010 (geen thema)
Expositielocatie: Voormalige graanschuur Jacobsen Jense te Berkenwoude.
Winnaars: Professionals 1. Marco Goudriaan, Miles, branderij op hout (http://www.marco-goudriaan.nl/) en Amateurs 1. Betty van der Velden, 2M, materie stuk -collage (http://www.bettyvandervelden.exto.nl). Publieksprijs: Marian Timmer, kudde olifanten, keramiek (www.mariantimmerkeramiek.nl). Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Sacha van Ommeren en nr. 3 Jaap van den Berg. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Rie Pauw en nr. 3 Ria 't Hart.
Juryleden: Sarah van der Pols, autonoom beeldend kunstenaar en docent Willem de Kooning Academie Rotterdam;
Hans Vermeulen, lid kunstcommissie gemeente Krimpen aan den IJssel en Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst, in- en verkoop van kunst.
Galerie: Expositie in Streekmuseum Krimpenerwaard te Krimpen aan den IJssel  (http://streekmuseumkrimpenerwaard.nl/).