kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Beeldende kunstprijs La Lecq


In het weekend van 4 t/m 6 oktober 2019 organiseert de Krimpener Kunstwaard ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vereniging de beeldende kunstprijs La Lecq op een voormalige industriële locatie.

Helaas is de geplande locatie (de oude Hollandialoods in Krimpen aan de IJssel) door onvoorziene omstandigheden niet meer beschikbaar. Het bestuur is in onderhandeling over een vergelijkbare locatie elders in de regio.

Hierover volgt binnenkort meer informatie.


Het thema voor La Lecq 2019 is GRID – ONDER CONSTRUCTIE.
 

Alle bouwplannen beginnen met een tekening binnen een raster. Een streng stramien waarbinnen alles mogelijk is.

 

Wat gaan we doen?

La Lecq 2019 bestaat in dit jubileumjaar uit twee onderdelen. Ten eerste de beeldende kunstprijs en ten tweede een gezamenlijk kunstwerk GRID – ONDER CONSTRUCTIE.


1. KUNSTPRIJS  LA LECQ
 

Je kunt je aanmelden voor deelname aan de beeldende kunstprijs met een individueel kunstwerk. Dit werk zal in het teken staan van het thema GRID – ONDER CONSTRUCTIE; het proces, op weg naar een einddoel. Dit in te zenden werk wordt in het weekend van 4 t/m 6 oktober 2019.

 

Zie de deelnamevoorwaarden en het inschrijfformulier. Met je inschrijving geef je automatisch aan dat je akkoord gaat met de deelnamevoorwaarden.

 

2. GEZAMENLIJK KUNSTWERK GRID – ONDER CONSTRUCTIE
 

Voorafgaand aan het expositieweekend maken ongeveer tien kunstenaars in enkele weken tijd onder regie van Studio igNor (Nora van Krimpen en René van Es)  een gemeenschappelijk kunstwerk met als thema GRID – ONDER CONSTRUCTIE.
 

Wat gebeurt er als een groep vrijzinnige kunstenaars wordt losgelaten in een oude fabrieksloods? Met een stapel bouwmateriaal, maar zonder vastomlijnd plan? Blijven ze binnen het stramien of vinden ze een weg off grid?
 

Het concept GRID wordt in deze video uitgelegd in beelden.

Het doel van dit project is, naast exposeren, vooral ook experimenteren, ontmoeten en een artistiek en inspirerend werk maken. Middels dagelijkse beeldverslagen zal dit bijzondere proces vastgelegd worden en ook in de toekomst getoond kunnen worden.
 

Er is bouwmateriaal beschikbaar en er kan tegen vergoeding gebruik worden gemaakt van een nabijgelegen goed uitgeruste werkplaats. Het eindresultaat van dit gezamenlijke project wordt tegelijkertijd met de kunstprijs geëxposeerd in het weekend van 4 t/m 6 oktober 2019 in de oude Hollandia loods.
 

Voor deelname aan dit gezamenlijk kunstwerk kun je je als kunstenaar aanmelden. Ook voor het maken van het beeldverslag, dat het proces van totstandkoming van het groepskunstwerk laat zien door middel van fotografie, tekening, film of woord, kunnen kunstenaars zich aanmelden. Aanmelden kan nog. Het is wel noodzakelijk dat je de eerste bijeenkomst bijwoont op zondag 1 september van 11 tot 17 uur. Opgeven kan via info@kunstwaard.nl.

Aan deelname aan het gezamenlijk kunstwerk GRID – ONDER CONSTRUCTIE en de verslaglegging daarvan is geen prijs verbonden.

Concept en video gemaakt door Nora van Krimpen.
.......................................................................................................................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................................................................................................


De Kunstenaars Vereniging Krimpener Kunstwaard, kortweg de KKW, is een vereniging voor professionele en amateurkunstenaars in de Krimpenerwaard. Zij is in april 2009 opgericht en bestaat uit ongeveer 150 leden. Binnen de vereniging zijn vele disciplines vertegenwoordigd zoals schilders, tekenaars, beeldhouwers, fotografen, grafici, edelsmeden, keramisten, dichters, muzikanten, schrijvers enz. De vereniging wil de Krimpenerwaard, haar kunstenaars en hun kunst bekend maken onder een grotere groep geïnteresseerden. Eén van haar activiteiten is het organiseren van een tweejaarlijkse beeldende kunstprijs. Deze kunstprijs heeft als titel Kunstprijs La Lecq en staat open voor leden en niet-leden van de vereniging. In de tussenliggende jaren wordt de kunstprijs afgewisseld met de tevens door onze vereniging georganiseerde nationaal openstaande kunstroute Kunststroming.

Waarom de titel La Lecq?
La Lecq is afkomstig van de verzameling Heerlijkheden* behorend bij nazaten van Nassau-LaLecq. De Heerlijkheden omvatten een groot gedeelte van de huidige Krimpenerwaard ten tijde van de 17e eeuw, de reden dat we als vereniging voor de hele Krimpenerwaard gekozen hebben voor deze naam. Nazaten Nassau-LaLecq zijn begraven in de kerk van Ouderkerk aan den IJssel.  
* Een heerlijkheid of heerschap is een bestuursvorm voortkomend uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen.
Eerdere edities

2017 (thema Into the box, werken in een box van 35x35x25 cm)
Expositielocatie: theaterzaal van De Tuyter, Nachtegaalstraat 8 in Krimpen a/d IJsel
Eerste prijs: Freek Higler, Heelalleen.
Tweede prijs: Marjolein van Zummeren, Vogelkastje.
Derde prijs: Netty Breedveld, Moment.
Juryleden: kunsthistorica Patricia Huisman, René Straver van beeldentuin De Wilgengaarde uit Benschop en Willem van de Broeke, directeur van KunstpuntGouda en Cultuurhuis Garenspinnerij.
 

2015 (thema WAARD)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: 1. Ria 't Hart, Waard, schilderij (http://riathart.webklik.nl/) en 2. Marri van der Spek, Laag gelegen land, beeldhouwwerk (www.kunstwaard.nl). Genomineerden: nr. 3 Nelly van Dijk, nr.4 Rona Tammer, nr.5 Jannie van Essen, nr.6 Pieter Antonie van der Velden, nr.7 Suzanne van Glerum, nr.8 Edward Haighton. Publieksprijs: Pieter van der Velden, Zwaan, beeldhouwwerk (
http://www.beeldenatelierpierre.nl/).
Juryleden: Patricia Huisman, kunsthistorica, verzorgt lezingen en rondleidingen; Peter de Haan, directeur Stichting Cultuurbedrijf Noord-Oostpolder en Gemke Jager, kunsthistorica, directeur Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.
Galerie:
Galerie RUIMTE te Gouda.
 

2013 (thema 13 of Dertien)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: Bij de Professionals 1. Jaap van den Berg, Steen en water, foto (www.beeldenmeer.nl). Genomineerden bij de professionals nr.2 Jeanette Boiten en nr.3 Loes Ambrosius. Winnaars bij de Amateurs 1. Olaf de Bruijn, Apollo 13, schilderij drieluik en genomineerden nr.2 Ernst Klip en nr.3 Annemarie Kool. Publieksprijs: Ernst Klip, Meisjes van 13, foto (www.ernstklip.nl
).
Juryleden: Patricia Huisman, kunsthistorica; Hans Voges, fotograaf, kunstcollectief Artcapelle en Ilona Visser, kunstenaar, docent en galeriehoudster.
Galerie: H48 Gallery te Nieuwpoort (http://www.h48gallery.nl/).

 

2012 (thema 'Hollanders komt naar het water' citaat van Herman de Man)
Expositielocatie: De Zaag, Zaag 55, Krimpen aan de Lek.
Winnaars: Professionals 1. Sonja van Dijk, Gemaal, keramiek (http://www.sonjavandijk.nl/) , Amateurs 1. Hans Reijmerink, Levensloop, beeldhouwwerk (http://www.hansartwork.nl/). Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Jaap van den Berg en nr. 3 Marian Kastelein. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Agnes Westerduin en nr. 3 Riet Kool.
Publieksprijs: Marri van Jaarsveld, Panta Rhei, schilderij (www.kunstwaard.nl).
Juryleden: Simone de Knecht, autonoom beeldend kunstenaar en Tamara Sille, eigenaar galerie en kunstuitleen, docent en schilder  en Judith Ivens, fotografe, docent en eigenaar muziek en kunstcentrum in Gouda, Gouda’s Studios.
Galerie: Galerie en Kunstuitleen Sille te Oudewater (www.sillekunst.nl).

 

2011 (thema TREK)
Expositielocatie: Centrale hal van multifunctionele ruimte De Tuyter te Krimpen aan de IJssel.
Winnaars: Professionals 1. Anneke Slappendel, Trek, keramiek (www.kunstwaard.nl) en Amateurs 1. Erno van Doorn, Trek, schilderij (www.ernovandoorn.nl). Publieksprijs: Anneke Slappendel, Trek, keramiek. Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Freek Higler en nr. 3 Ton Colen. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Hans Zantinge en nr. 3 Arnold NIX Holterman.
Juryleden: Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst, in- en verkoop van kunst; Simone de Knecht, internationaal bekende schilder en docente en Andrea Dogterom, internationaal bekende keramiste.
Galerie: Galerie Storm te Amsterdam (
www.stormgalerie.nl).
 

2010 (geen thema)
Expositielocatie: Voormalige graanschuur Jacobsen Jense te Berkenwoude.
Winnaars: Professionals 1. Marco Goudriaan, Miles, branderij op hout (http://www.marco-goudriaan.nl/) en Amateurs 1. Betty van der Velden, 2M, materie stuk -collage (http://www.bettyvandervelden.exto.nl). Publieksprijs: Marian Timmer, kudde olifanten, keramiek (www.mariantimmerkeramiek.nl). Genomineerden bij de Professionals nr. 2 Sacha van Ommeren en nr. 3 Jaap van den Berg. Genomineerden bij de Amateurs nr. 2 Rie Pauw en nr. 3 Ria 't Hart.
Juryleden: Sarah van der Pols, autonoom beeldend kunstenaar en docent Willem de Kooning Academie Rotterdam; Hans Vermeulen, lid kunstcommissie gemeente Krimpen aan den IJssel en Alexander van der Lecq, fotograaf en ondernemer in kunst, in- en verkoop van kunst.
Galerie: Expositie in Streekmuseum Krimpenerwaard te Krimpen aan den IJssel  (http://streekmuseumkrimpenerwaard.nl/).