kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Polderdichter

Vanaf 2007 heeft de Krimpenerwaard haar eigen polderdichter. Die verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Elke twee jaar wordt een nieuwe gekozen. De polderdichter dicht over actuele gebeurtenissen in onze polder. De dichter zet zich in om de Krimpenerwaard op een mooie, of geestige en treffende manier te bezingen. Hij laat bij allerlei gelegenheden van zich horen.
 

Teus Stouthart is de nieuwe polderdichter in de Krimpenerwaard
 

Op 14 november jl.  werd in een gezellig vol Concordia in Haastrecht de nieuwe polderdichter gekozen voor de gemeentes Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Drie dichters wilden daarvoor in aanmerking komen: Frank Jan Kat (Krimpen aan den IJssel, Teus Stouthart (Bergambacht) en Daniel van Strij de Regt (Berkenwoude).

De jury, werd gevormd door:
Ella van Vliet (eerste polderdichter Krimpenerwaard)
Hanneke Leroux (oud stadsdichter Gouda)
Roel Cazemier (burgemeester gemeente Krimpenerwaard)
Kirsten Jaarsma (wethouder cultuur gemeente Krimpen aan den IJssel). 
 

Vooraf aan de verkiezing werd eerst afscheid genomen van de oude polderdichter Julia van Ipenburg.  Zij kreeg mooie gebundelde gedichten aangeboden en zangeres Ingrid Vliegenthart verraste haar met twee liederen op tekst van haar gedichten. Daarna was het de beurt aan de drie kandidaten. 

Daniel van Strij de Regt las prozagedichten waarbij vooral 1964 opviel; een gedicht waarin hij beschreef hoe hij opgroeide in t Beijerse in de jaren 60 en 70.  Frank Jan Kat was een goeie entertainer, die het publiek aansprak en de ukelele erbij pakte. De jury koos uiteindelijk voor de ontroerende po√ęzie van Teus Stouthart. Hij mag zich de komende twee jaar polderdichter van de Krimpenerwaard noemen. 
 


Polderdichter Teus Stouthart met de ambtsketen gemaakt door Nienke Drexhage

Lees hier het gedicht Papa van Teus Stouthart.
Lees hier het gedicht Naakt van Teus Stouthart.
Lees hier het gedicht Wij van Teus Stouthart.

 

Zie voor nieuws en stand van zaken Facebook Polderdichter Krimpenerwaard.
 

POLDERDICHTERS
2018 - 2019 Julia van Ipenburg
2016 - 2017  Roel Botter
2014 - 2015  Corie Grootendorst
2012 - 2013  Cindy Snoeck
2010 - 2011  Corrie Groeneveld

2007 - 2009  Ella van Vliet