kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

Peter Verweij

'Dit vlakke polderland met de mistige, heiige lucht boven de weilanden is altijd mooi. Zonsopkomst en -ondergang ervaar ik elke dag weer als een nieuw schilderij."

Peter Verweij is voornamelijk bekend van zijn pentekeningen van uitgestrekte rivieraanzichten van de Krimpenerwaard en omgeving. Met zijn scherp oog voor detail wordt een vaak sprookjesachtige sfeer opgeroepen waarin je het water als het ware ziet bewegen, de zon schijnen, en soms zelfs figuren in rondstappen. Peter: 'Ik hoop nog eens een schrijver te vinden die mijn tekeningen in een verhaal aan elkaar verbindt. Bijvoorbeeld in een wandeling langs de rivier, waar je naast de elzen, meidoorns en populieren ook boerderijen of een oude steenfabriek tegenkomt.' In zijn tuin heeft hij een polderbiotoop laten ontstaan met afwisselend natte en droge plekken. Hier speelt de kunstenaar met de begroeiing op een natuurlijke manier met licht en donker. 'Ik ben net zo vaak in het atelier als in de tuin te vinden.


Banketbakkers

De firma Verweij was een ambachtelijke koek- en banketbakkersfamilie. Dat de jonge Peter boetseerde in de bakkerij liever met het deeg. Met stroop besmeren van de wereldberoemde stroopwafels van de familie kon hem wel bekoren, groot respect als hij had voor het bakkersambacht, maar liever ging hij naar de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. 'Hier had ik een geweldige tijd met een overweldigende hoeveelheid aan mogelijkheden om je te ontwikkelen.' Peter bekwaamde zich er in tekenen, schilderen en beeldhouwen.


Nijntje

Veel werk kreeg Verweij aan digitale restauraties voor uitgevers als Wolters Noordhoff en Kluitman. Al doende kwam hij op het idee om blikken te bedrukken met Oud Hollandse tekeningen. Verweij is de man achter de blikken met het Aap Noot Mies van Cornelis Jetses. 'Velen kennen Billy Turf, maar iedereen kent Nijntje. Het was een hele eer om toestemming van Dick Bruna te krijgen zijn werk aan te passen,' vertelt Peter Verweij met gepaste trots. 'Het werd een groot succes. Net als de blikken met Delfts Blauwe tegelmotieven, die zijn de hele wereld overgegaan.'


Olieverf en keramiek

Hoewel de kunstenaar regelmatig in het buitenland vertoefde, met name in de Morvan in Frankrijk en in Torre Nueva in Spanje keerde hij altijd terug naar de plek waar hij zijn jeugd. doorbracht. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur: 'Het is een organisch proces waar ik niet bewust mee bezig ben. Mijn kunst ontwikkelt zichzelf in antwoord op de zeggingskracht van de natuur. Waarin een achter het beeld liggende, diepere ervaring wordt opgeroepen. Lichtval, weerkaatsing en weerspiegeling geef ik weer in vlakken op het doek.' De laatste tijd verschijnt er steeds meer kleur in zijn schilderijen. In zijn werk is een ontwikkeling gaande naar meer stilistische interpretatie van de natuur. Maar ook laat het keramiek Verweij niet los en vervaardigt hij handgemaakte potten, met subtiele motieven gedecoreerd.


Peter Verweij

provinciale weg west 56a

2851EM Haastrecht

(06) 26 05 83 87?

peterverweij4@gmail.com