kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

KunstKring Krimpen

voor kunstenaars en kunstliefhebbers

 

De KUNSTKRING KRIMPEN is een verzameling mensen die zich verenigd hebben vanwege hun gedeelde belangstelling in en liefde voor kunst en cultuur. De KunstKring organiseert om de drie weken een (dinsdag) avond waarop een voordracht, lezing en/of workshop wordt gehouden over beeldende kunst, literatuur, muziek, theater, architectuur, fotografie, etc. Kortom cultuur in de breedste zin van het woord.


Naast het educatieve aspect van deze avonden mag de sociale kant niet onvermeld blijven. Voor, in de pauze van en na de presentatie is er volop ruimte om onder het genot van een drankje met elkaar te kletsen en dat hoeft echt niet altijd over kunst te zijn.  

NIEUWE LEDEN ZIJN BIJ DE KUNSTKRING KRIMPEN VAN HARTE WELKOM.

De KunstKring Krimpen telt op dit moment 52 leden. Het kost 30,00 euro per persoon per jaar om lid te zijn. Voor 7,50 euro kunt u een losse avond bezoeken. Mocht u interesse hebben om lid te worden gebruik dan het volgende email-adres: hanneke.zandijk@caiway.net. De avonden vinden plaats in "Buurtkamer de Vijverhoek" Lage Vijver 2 Krimpen aan den IJssel. Aanvang 20:00 uur inloop 19:30 uur.

 

Programma 1e deel 2023

 

31 januari: Inez Odijk - Getekend en gedrukt
Mensfiguren en natuurfragmenten zijn onderwerpen in haar tekeningen en houtdrukken. Het werk kenmerkt zich door een bewegelijk oppervlak in patronen en structuren; een weefsel van lijnen, puntjes en krassen, meestal in zwart/wit, heel soms in een enkele kleurtoon. Inez Odijk (1959, Amsterdam) is in 1984 afgestudeerd aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Sinds 1993 woont en werkt zij in Rotterdam. Haar werk was te zien in exposities in binnen- en buitenland. In 2009 werd haar werk genomineerd tijdens de 6th Biennial of contemporary grafic art (Novosibirsk , URRS) en in 2012 ontving zij de Ilse Boon grafiekprijs.

 

21 februari: Adri Liedorp – Van der Giessen Scheepswerf en de verwevenheid met mijn eigen familie.
Ontstaan van het bedrijf in 1820. Hoe een familierelatie daarbij behulpzaam was. De regentenmentaliteit, crisis in de jaren dertig, opbloei in de tweede helft jaren dertig. De vader van Adri werkt dan al vanaf 1928 op de “wurf”. De ontwikkeling van het bedrijf zal door Adri worden gepresenteerd met behulp van PowerPoint. Na de pauze een film over de bouw van een schip (een Argentijns passagiersschip de Yapeju). Daarbij gaat het niet zozeer om dat schip, maar om “vakmanschap=meesterschap” van de mannen met alpinopetje op en klompen aan begin jaren vijftig.

 

7 maart: Paul Hekking – Verdi
De componist Giuseppe Verdi (1813-1901) is vooral bekend om zijn opera’s en daarmee was hij zo succesvol, dat hij overleed als de rijkste man van Italië. Hij had een bewogen leven en daarover is veel te vertellen; altijd was hij op zoek naar de beste kwaliteit en daarvoor was heel wat strijd nodig met de censors, librettisten, theaters, zangers en orkesten. De voordracht is met PowerPoint en muziekvoorbeelden en we gaan zingen: o.a. het slavenkoor. Naast zijn medische carrière studeerde Paul Hekking aan de Schumann Akademie; hij geeft inleidingen over opera’s, oratoria en componisten.

 

21 maart: Amateurfilms staan centraal o.l.v. Dita Cramer (zus v. Tineke Schouten)
Meer dan honderd jaar geleden kwam de eerste filmapparatuur op de markt waarmee amateurs hun eigen omgeving in bewegend beeld konden vastleggen. De afgelopen 35 jaar stond in het teken van de ultieme democratisering van amateurfilm. Door de videocamera, de digitale camera en de smartphone is filmen verworden tot iets voor iedereen en de opnamen kunnen direct gedeeld worden via internet. Amateurfilm heeft zo een groot en internationaal podium gekregen en is populairder dan ooit. Een aantal filmers komt op bezoek om over hun hobby te vertellen. Zij doen dit aan de hand van hun eigen werk. Niet alleen recent gemaakte films worden getoond maar ook films die wat ouder zijn.

 

4 april: Irma Holt – Presentatie schilderijen, sieraden en tassen.
Irma heeft een onderwijs achtergrond. Zij schildert met acrylverf, waarbij zij de inspiratie haalt uit het dagelijks leven. De sieraden die zij maakt zijn van gerecycled rubber, kralen en koffiecups. Ook maakt Irma tassen van nieuw en gerecycled leer en deze tassen zijn allemaal afgewerkt met rubber.

25 april: Workshop o.l.v. Aad Visser

 

Willemijn Preij is de coördinator van de programmacommissie. Mocht u een suggestie hebben voor een avond dan kunt u haar aanspreken op een bijeenkomst , e-mailen (willemijnpreij@gmail.com) of bellen.
BESTUURSLEDEN: Hanneke Zandijk: voorzitter Letty van Duyn: penningmeester, Willemijn Preij: programmacommissie.