kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Polderdichter

Op 29 september 2022 is Jorris Hoste tot nieuwe polderdichter van de Krimpenerwaard/Krimpen aan den IJssel gekozen.

De jury was onder de indruk van de manier waarop hij in zijn gedichten polder en actualiteit met elkaar verbindt. 'Een dichter die met weinig woorden veel kan zeggen en ook een gevoelig onderwerp zonder oordeel kan verwoorden'.

Vijf dichters hadden zich kandidaat gesteld voor de verkiezing Polderdichter Krimpenerwaard/Krimpen aan den IJssel. Ze gingen in Grand café Concordia in Haastrecht met ieder drie gedichten de strijd aan. Voor het zover was, namen we afscheid van Teus Stouthart. Teus trad in het najaar 2019 aan als polderdichter en ondanks dat de wereld in maart 2020 op slot ging door corona, wist hij over allerlei momenten mooie gedichten te maken. Hij kreeg daarvoor warme woorden van oud-polderdichters Roel Botter en Corie Grootendorst.

De voorzitter van de Vereniging Krimpener Kunstwaard, Aarnout Rolloos, riep daarna de dichters één voor één naar voren om hun drie gedichten voor te dragen. Joop van Dommelen, Daan Kelder, Isabel Madelief, Jorris Hoste en Alje Bosma deden dit met verve voor een aandachtig publiek. Vijf heel verschillende dichterlijke stemmen dichtten elk op eigen wijze over wat hen bezighoudt in de Krimpenerwaard. De jury (Hanneke Leroux, Cindy Snoeck en Isabella Dijkgraaf) kozen Jorris Hoste als de nieuwe Polderdichter van de gemeentes Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Kirsten Jaarsma, wethouder cultuur van de gemeente Krimpen aan den IJssel, overhandigde hem de nieuwe 'trofee'.

Zie ook de Facebookpagina Polderdichter Krimpenerwaard
 

Vanaf 2007 heeft de Krimpenerwaard haar eigen polderdichter. Die verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Elke twee jaar wordt een nieuwe gekozen. De polderdichter dicht over actuele gebeurtenissen in onze polder. De dichter zet zich in om de Krimpenerwaard op een mooie, of geestige en treffende manier te bezingen. Hij laat bij allerlei gelegenheden van zich horen.


POLDERDICHTERS
2020 - 2022 Teus Stouthart , Gedichten Teus Stouthart
2018 - 2019 Julia van Ipenburg. Afscheidsgedicht Julia van Ipenburg
2016 - 2017  Roel Botter
2014 - 2015  Corie Grootendorst
2012 - 2013  Cindy Snoeck
2010 - 2011  Corrie Groeneveld

2007 - 2009  Ella van Vliet