kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

Eugene Daams

Fotograaf | Visual Story Teller

Eugene Daams werkt als autonoom en zelfstandig fotograaf. Zijn werk zijn visuele verhalen waarbij hij niet schuw is de gevestigde regels los te laten. Ook zijn thema’s zijn soms niet alledaags. Geen geënsceneerde fotografie maar puur zoals de werkelijkheid van dat moment is. Zijn voorkeur ligt met name op het gebied van landschap en natuur, portret en documentair. Binnen deze laatste discipline houdt hij zich bij voorkeur bezig met culturele en maatschappelijke onderwerpen. Op dit moment werkt hij o.a. aan een fotodocumentaire over de laatste levensfase en de dood. “Ongeacht het onderwerp, ik moet het voelen. Het moet me raken”. Naast zijn werk in opdracht, neemt hij regelmatig deel aan kunstbeurzen waar hij een breed publiek kennis laat maken met zijn autonome werk. Zijn werk is o.a. te zien in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten.


Technieken

Regelmatig maakt hij nog gebruik van analoge apparatuur, zowel voor zijn werk in zwart-wit als in kleur. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar het zogenaamde midden- of grootformaat. "Slow Photography" noemt hij dat. "Het drukken op een knopje is niet zo moeilijk. Maar vooraf bedenken op welke manier je het beste je gewenste eindresultaat tot stand kunt brengen, vraagt om rust".

Zijn belangstelling voor de oude ambachtelijke procedés, brengen hem regelmatig terug in 1842. Een ontdekking die toen werd gedaan en bekend is geworden als Cyanotype, maar binnen de fotografie nooit erg populair is geworden. Juist dat is voor hem een uitnodiging om terug te gaan in de tijd en met de kennis van nu, een brug te slaan naar het verleden. Analoog ontmoet bij hem digitaal...maar digitaal ontmoet ook analoog!


Masterclasses

Inspireren, stimuleren en enthousiasmeren zijn drie basiselementen tijdens zijn masterclasses en in zijn werk als gastdocent, verbonden aan diverse foto-opleidingen, waar hij zijn jarenlange vakkennis graag deelt met studenten. "Als je wilt groeien, moet je kunnen delen. Het kunnen delen van kennis, maakt dat mogelijk. Experimenteren, proberen en ontdekken. Daarbij maakt het niet uit of je beginner bent, gevorderd of misschien nog wel verder. Simpelweg openstaan voor kennis, brengt je verder. Als mens en als kunstenaar".


Graag persoonlijk contact? Eugene is bereikbaar op (+31) 0653 660 226