kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard

Alle kunstenaars

KunstKring Krimpen

voor kunstenaars en kunstliefhebbers

De KUNSTKRING KRIMPEN is een verzameling mensen die zich verenigd hebben vanwege hun gedeelde belangstelling in en liefde voor kunst en cultuur. De KunstKring organiseert om de drie weken een (dinsdag) avond waarop een voordracht, lezing en/of workshop wordt gehouden over beeldende kunst, literatuur, muziek, theater, architectuur, fotografie, etc. Kortom cultuur in de breedste zin van het woord.


Naast het educatieve aspect van deze avonden mag de sociale kant niet onvermeld blijven. Voor, in de pauze van en na de presentatie is er volop ruimte om onder het genot van een drankje met elkaar te kletsen en dat hoeft echt niet altijd over kunst te zijn.  

NIEUWE LEDEN ZIJN BIJ DE KUNSTKRING KRIMPEN VAN HARTE WELKOM.

De KunstKring Krimpen telt op dit moment 52 leden. Het kost 30,00 euro per persoon per jaar om lid te zijn. Voor 7,50 euro kunt u een losse avond bezoeken. Mocht u interesse hebben om lid te worden gebruik dan het volgende email-adres: hanneke.zandijk@caiway.net. De avonden vinden plaats in "Buurtkamer de Vijverhoek" Lage Vijver 2 Krimpen aan den IJssel. Aanvang 20:00 uur inloop 19:30 uur.

 

Programma 2e deel 2023

12 september: Sarah van der Pols – Over experimenteel tekenen, prototypes en Amae.

Kijken, maken, aanpassen en de grenzen van het medium tekenen oprekken. Ter ondersteuning van haar experimentele tekenlessen aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam, realiseerde Sarah meerdere prototypes die de basis van een tekenmethode laten zien. Zowel analoog als digitaal. Diverse technieken komen aan bod. De prototypes laten zien wat de mogelijkheden zijn van deze verschillende tekenmethodes. In de lezing komen o.a. het plezier van het maken, Drawing is Seeing, Embodied Learning en de autonomie van het werkproces aan bod. Aan de hand van een PowerPointpresentatie en een verzameling originele prototypes neem zij ons mee op teken-avontuur. Het tweede deel van de avond zal Sarah vertellen over haar autonome tekeningen uit de serie Amae.


3 oktober: Adri Liedorp – Van der Giessen Scheepswerf en de verwevenheid met mijn eigen familie.

Ontstaan van het bedrijf in 1820. Hoe een familierelatie daarbij behulpzaam was. De regentenmentaliteit, crisis in de jaren dertig, opbloei in de tweede helft jaren dertig. De vader van Adri werkt dan al vanaf 1928 op de “wurf”. De ontwikkeling van het bedrijf zal door Adri worden gepresenteerd met behulp van PowerPoint. Na de pauze een film over de bouw van een schip (een Argentijns passagiersschip de Yapeju). Daarbij gaat het niet zozeer om dat schip, maar om  “vakmanschap=meesterschap” van de mannen met alpinopetje op en klompen aan begin jaren vijftig.


24 oktober: Titus Meeuws – Over het ontstaan van een creatie.

“Als je naar een schilderij kijkt, dan zie je niet wat het is. Je ziet wat het voorstelt. Jij maakt als kijker deel uit van het eindstation na een lange reis die de creatie afgelegd heeft.” Aldus Titus Meeuws, die dit jaar 25 jaar kunstschilder is van huisportretten en stadsgezichten. Het ontstaan van kunst vindt Titus een boeiend gegeven en hij deelt zijn inzichten hierover graag met anderen via zijn YouTubekanaal en zijn podcast ZINTUIG. Voor deze podcast trok hij een jaar uit om te spreken met schrijvers, beeldhouwers, componisten, galerie eigenaars, kunstverzamelaars, een life coach en kunstschilders. Hoe blijf je dicht bij je authenticiteit? Kan kunst de wereld veranderen? Hoe reflecteer je wat je gemaakt hebt? Waarom willen mensen een kunstwerk bezitten? Titus gaat met ons in gesprek over alles wat komt kijken bij creëren.


14 november: Barbara Moerman – Van paradijs tot kunstwerk.

Barbara Moerman is filosoof met als specialiteit de filosofie van de West-Europese tuinkunst. Tevens begeleidt ze tuinreizen in binnen- en buitenland. De lezing heeft als uitgangspunt haar boek “Van paradijs tot kunstwerk”, filosofie van de tuin door de eeuwen heen. 
 

28 november: Hanneke Zanddijk – Workshop vrij schrijven en associëren.

Schrijven is mijmeren op papier. Schrijven is kijken met je ogen dicht (Remco Campert). Schrijven is ontdekken wat er in je leeft. Tijdens deze workshop zijn leden en bezoekers zelf aan het werk. Je schrijft naar aanleiding van teksten, afbeeldingen en muziek. Het is heel verrassend om te merken hoe je hier op reageert, welke associaties bij je opkomen en hoe dat bij anderen gebeurt. Soms verwerk je de uitkomsten bijv. in een gedicht. Luister naar wat je pen je vertelt, je pen doet het werk. Het gaat niet om goed en mooi schrijven, schrijfervaring is niet nodig. We leveren geen kritiek op elkaars teksten, die zien we ook niet. Je bent van harte uitgenodigd om dit avontuur aan te gaan. Graag pen en papier meenemen en 2 kunstkaarten/afbeeldingen.


19 december: Kerst – Muzikaal optreden Chris en Stephanie Meijer.

Zo vader, zo dochter! Chris (contrabas) en Stef (gitaar en zang) Meijer begonnen zo’n 20 jaar geleden met spelen in hun huiskamer aan de Achterstraat, Lekkerkerk - en zijn nooit meer opgehouden. Ze vertolken hun eigen favorieten uit jazz, folk en funk in een akoestisch jasje; van James Taylor en Joni Mitchell tot Diana Krall en Stevie Wonder.

 

Willemijn Preij is de coördinator van de programmacommissie. Mocht u een suggestie hebben voor een avond dan kunt u haar aanspreken op een bijeenkomst , e-mailen (willemijnpreij@gmail.com) of bellen.
BESTUURSLEDEN: Hanneke Zandijk: voorzitter Letty van Duyn: penningmeester, Willemijn Preij: programmacommissie.